top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Zomergesprekken AmstelPolis 2021

Met de kopstukken uit de Amsterdamse politiek van het seizoen 2020-2021 voert Kemal Rijken in de zomer van 2021 zes 'Zomergesprekken'. In deze dieptegesprekken van elk een uur leggen Rutger Groot Wassink (GrL), Marjolein Moorman (PvdA), Reinier van Dantzig (D66), Laurens Ivens (SP), Diederik Boomsma (CDA) en Marianne Poot (VVD) verantwoording af over hun politieke daden en wapenfeiten in 2020-21, en blikken ze vooruit op het komende politieke seizoen.


Rutger Groot Wassink in Zomergesprek 21 (cop. K. Rijken)
Rutger Groot Wassink in Zomergesprek 21 (cop. K. Rijken)

Laurens Ivens (SP) heeft een bewogen politiek jaar achter de rug. Bouwkampioen van Amsterdam, maar toch geteisterd door corona. Met Kemal Rijken blikt hij terug en kijkt hij vooruit tot na de zomer, in het nieuwe politieke seizoen. Tijdens de opname van dit Zomergesprek (op 25 juni 2021) konden zowel Ivens als Rijken niet bevroeden dat de SP-wethouder op 5 juli 2021 zou opstappen wegens grensoverschrijdende seksuele opmerkingen tegenover vrouwelijke ambtenaren. In dat kader kan dit interview als Ivens' afscheidsinterview uit de Amsterdamse politiek worden gezien.



Reinier van Dantzig (D66) vindt zich naar eigen zeggen geschikt om wethouder Wonen te worden en ook zal hij het beter doen dan Laurens Ivens, tot voor kort de woonwethouder van de SP. Van Dantzig belooft meer middenhuurwoningen te bouwen en Ivens in te halen waar het kan. In 2022 zal hij opnieuw lijsttrekker zijn, tegenkandidaten waren er niet. D66 staat er goed voor in de peilingen, dus het wethouderschap ligt voor Van Dantzig mogelijk in het verschiet. Maar hoe goed opereert hij in de raad en de Stopera met mensen? Met Kemal Rijken spreekt de kroegbaas uit Oud-Zuid hier openhartig over in het Zomergesprek 2021.



Marjolein Moorman is sinds 2018 wethouder Onderwijs en Armoede in Amsterdam. In hetzelfde jaar was ze de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA. Moorman, die 'eerlijk delen' en 'sterkste schouders' voorop laat komen, heeft een reputatie als kundig wethouder. Toch zijn de problemen in het Amsterdamse onderwijs nog lang niet opgelost. Er is een lerarentekort en een groot aantal vacatures in de kinderopvang, maar ook worden nog niet alle leerlingen van groep acht geplaatst op een van hun favoriete middelbare scholen. Moorman blijft strijdbaar, zo blijkt in een Zomergesprek met Kemal Rijken. Samen blikken ze terug en kijken ze vooruit.



Rutger Groot Wassink is in Amsterdam de onbetwiste leider van GroenLinks. Na twee lijsttrekkerschappen en vier jaar wethouderschap wil hij in 2022 opnieuw de lijst trekken. Wat doet GroenLinks is de stad goed en fout? Is er ruimte voor kernenergie? En is Rutger Groot Wassink wel een democraat? In een dieptegesprek in het kader van de AmstelPolis Zomergesprekken 2021 kijken hij en Kemal Rijken terug en vooruit. (Op social media is in juli 2021 commotie ontstaan over de passage over 'manipulatie' aangaande de Meervaart. Rijken vroeg over manipulatie, omdat in verschillende media en na een WOB-onderzoek duidelijk is geworden dat de gemeente Amsterdam het inspraakproces heeft gemanipuleerd. De heer Groot Wassink vroeg in dit Zomergesprek om 'bewijs', maar dat lag er al in de media, waar Rijken zich op beriep. Het verwijt dat hij zijn huiswerk niet goed zou hebben gedaan is daarom onterecht. Wel kon had hij geen 'bewijs' bij zich, onder meer omdat hij het programma alleen en vrijwillig maakt, en geen redactie heeft die alle documenten kunnen uitzoeken).



Diederik Boomsma is CDA-leider in Amsterdam. De partij heeft slechts een van de 45 raadszetels maar krijgt onder zijn leiding relatief veel voor elkaar. Boomsma krijgt waardering van collega's uit de coalitie en oppositie om zijn welbespraaktheid en redelijkheid, waardoor hij zijn plannen soms kan verzilveren. Maar ze noemen hem ook rechtlijnig als hij het ergens grondig mee oneens is. Waarom was Boomsma zo tegen het rode raam in de Oude Kerk en waarom stemde uitgerekend hij mee met een LHBTI-vriendelijke motie? Tegenover Kemal Rijken probeert de CDA'er antwoorden te vinden op deze en andere vragen, zoals de vraag wat er met Pieter Omtzigt is gebeurd. Zo spreekt Boomsma zich openlijk voor het gevallen CDA-Tweede Kamerlid uit.



Marianne Poot, VVD-voorvrouw in Amsterdam, nam in 2021 de moeilijke beslissing op te stoppen met haar leiderschap. Ze heeft een aantal zware jaren achter de rug. De VVD zit sinds 2018 in de oppositie na jaren te hebben meegestuurd en het was vaak een uitdaging om oppositie te voeren. In een gesprek met Kemal Rijken blikt Poot uitgebreid terug. Zijn er fouten gemaakt en zo ja, welke dan? Ging de VVD niet te vaak solo? En waarom is soms zo moeilijk om de vele linkse en rechtse oppositiepartijen in Amsterdam te verenigen? Poot heeft geen spijt van cruciale beslissingen en heeft goede hoop voor de toekomst van haar partij in de hoofdstad.

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page