top of page

Titels.

Monarchie
Schermafbeelding 2023-09-02 om 15.07.44.png

'Het boek Monarchie is er voor wie de Europese monarchie in het moderne tijdperk wil leren begrijpen, voor zowel republikeinen als monarchisten.

 

Kemal Rijken beschrijft in 'Monarchie' de belangrijkste vorstenhuizen in Europa vanaf een historisch kantelpunt: de Tweede Wereldoorlog. Hij laat zien hoezeer het handelen van de Europese vorsten de loop van de gebeurtenissen in onder meer Nederland, Engeland, België, Spanje en Scandinavië heeft beïnvloed. De koninklijke families zijn vaak al decennialang met elkaar verbonden door huwelijken en oorlogen, en hun geschiedenissen grijpen telkens in elkaar. Toch ziet ieder koningshuis zich voor andere opdrachten en dilemma’s gesteld. Bovendien moeten zij voortdurend nadenken over de media, de politiek en hun rol en invloed in een steeds veranderende samenleving.

 

Aan de hand van talloze pakkende anekdotes, verhalen en thema’s schetst Rijken een levendig beeld van de Europese monarchen en hun families. Ook maakt hij de balans op. Hebben we aan het eind van deze eeuw nog koningshuizen in Europa? Diverse vorstenhuizen verleenden achter de schermen medewerking.' 

 

Eigen volk
eigenvolk.jpg

"Eigen volk' van Kemal Rijken is een opzienbarende reconstructie van het opkomende Europese rechts-nationalisme. Dit grensoverschrijdende overzichtswerk is een must read in aanloop naar de Europese Verkiezingen in 2019. Niet zo lang geleden werd de rechts-nationalistische beweging in Europa met de nek aangekeken. Politici van dit signatuur waren 'fout' en hadden een kleine achterban. Maar door de voortdurende turbulentie in Europa spraken politici als Geert Wilders, Marine Le Pen en Matteo Salvini steeds meer kiezers aan. 


Hoe kan het dat de kleine, obscure partijtjes van toen nu zo groot en haast salonfähig zijn? Kemal Rijken trok voor "Eigen volk' Europa in om op die vraag een antwoord te vinden. Daarvoor sprak hij onder meer met Nigel Farage, Jean-Marie Le Pen, Alexander Gauland en Filip Dewinter, maar ook met politici van traditionele partijen zoals Yves Leterme, Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen. "Eigen volk' is een fascinerende en verhalende kroniek van het Europese nationalistisch-populisme, waarin de persoonlijke verhalen van eigengereide politici de leidraad vormen. 

 

Van der Laan - Biografie van een burgemeester
Herziene editie
vanderlaanv2.jpg

Kemal Rijken schreef met Van der Laan een complete en geactualiseerde biografie over een van de invloedrijkste bestuurders uit de naoorlogse Nederlandse geschiedenis: Eberhard van der Laan.
Als gast in het tv-programma Zomergasten sprak burgemeester Eberhard van der Laan de wens uit dat Amsterdam vooral een "lieve stad' zou blijven. Sinds 2010 had hij zichzelf als burgemeester deze missie opgelegd, de stad een stukje liever maken; een missie die hem op het lijf geschreven was. 

 

Toen publicist Kemal Rijken in 2015 aan zijn biografie begon kon hij niet vermoeden dat Van der Laans missie voortijdig zou eindigen, en dat het boek een eerbetoon zou worden aan een uniek burgemeesterschap. In deze herziene en aangevulde editie plaatst Rijken Van der Laans leven in het licht van de vurige wens het "lieve' karakter van de stad te behouden. Het is een historisch document geworden over een geliefde burgemeester.

 

Van der Laan - Biografie van een burgemeester
rijken-van der laan-cmyk (1).jpg

Als burgervader van de hoofdstad was Eberhard van der Laan (1955-2017) bekend en geliefd in heel Nederland. In tegenstelling tot zijn voorgangers had hij echter totaal niet het imago van een typische PvdA-burgemeester. Hij stelde zich vooral op als een pragmatisch bestuurder, met een focus op 'law & order'. Wie was deze man, die omarmd werd door zowel links als rechts?

In deze biografie schetst journalist Kemal Rijken Van der Laans jeugd in het gereformeerde Rijnsburg, met ouders die in het verzet zaten, en waar iedereen hem kende als de zoon van de dokter. Na zijn studie rechten in Amsterdam werd hij politiek assistent van de illustere wethouder Jan Schaefer, kwam hij in de gemeenteraad en begon hij een succesvolle advocatenpraktijk. Het burgemeesterschap wordt van binnenuit beschreven: Van der Laans reputatie binnen de Stopera, de relatief soepele start na zijn periode als minister en zijn omgang met recente dossiers als de troonswisseling of de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. Rijken legt bloot hoe Van der Laans carrière hem heeft gevormd en heeft voorbereid op zijn functie, die hem op het lijf geschreven leek

 

De Westermoskee
dewestermoskee.jpg

Kemal Rijken onderzocht de geschiedenis van de Westermoskee in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Een verhaal vol ruzies en intriges, maar ook van succes en daadkracht, een drama én een melodrama dat bijna afloopt: eind 2014, wanneer de moskee casco af is. In De Westermoskee plaatst Rijken deze wederwaardigheden in de context van de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid, een geschiedenis waarin andere religies hun plek hebben weten te vinden in de polder. Dit alles maakt van De Westermoskee een even spannend als belangrijk boek over de betekenis van godsdienstvrijheid in de praktijk.

 

Roma
sintienroma.jpg

Kemal Rijken’s eerste boek 'Roma' verhaalt over de geschiedenis van de Sinti en Roma in Nederland. Met de Joden behoren zijn tot de oudste minderheden van ons land. In zijn boek vertelt hij het verhaal van deze mensen. Van met moment waarop de eerste wagens de grens over rolden tot aan de Holocaust en de lange nasleep daarvan. Het verhaal staat uitgebreid stil bij roemruchte Roma- en Sinti-leiders uit het verleden, zoals Koko Petalo en Hannes Weiss. Ook komen de huidige Roma-voorman Rocca Petalo, Sinti-voorvrouw Lalla Weiss en oorlogsoverlevende Zoni Weisz aan bod. Verder gaat Rijken in op het naoorlogse compensatiegeld dat de groep in 2000 van toenmalig premier Wim Kok heeft gehad.

 

Kemal Rijken deed voor het boek 'Roma' uitgebreid onderzoek naar de uitgaven van Holocaust-geld van het Rijk voor de Sinti en Roma. Een deel daarvan is verkeerd besteed. Bekijk hier het dossier.  

bottom of page