top of page

Over Kemal Rijken.

Foto Jelmer de Haas

Kemal Rijken (1980) is schrijver en publicist. Hij maakt non-fictie boeken over politiek, maatschappij en geschiedenis. In 2019 verscheen zijn boek 'Eigen Volk', dat verhaalt over de opkomst van het rechts-nationalisme in Europa en waarvoor hij de kopstukken van de beweging interviewde. In 2016 schreef hij 'Van der Laan, biografie van een burgemeester', waar twee jaar later een herziene editie van uitkwam. Tevens maakte Rijken de boeken 'Lastig en Levendig', 'De Westermoskee en de geschiedenis van de godsdienstvrijheid', 'De Mystery Burger' en 'Roma'. Dit laatste boek gaat over de geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. 

Naast zijn werk als schrijver is Rijken actief als publicist, dagvoorzitter en consultant. Zo werkt hij onder andere voor het weekblad De Groene Amsterdammer, waarvoor hij onderzoeksartikelen schrijft en de online rubriek 'Eigen Volk' heeft verzorgd. Ook is Rijken actief voor het blad Binnenlands Bestuur, de politieke glossy Bernie Magazine en de Joodse nieuwssite Jonet.nl. Daarnaast maakt hij voor de Amsterdamse tv-zender Salto 1 het politieke praatprogramma AmstelPolis, waar lokale politici onder zijn leiding met elkaar het debat aangaan. Tevens is Rijken dagvoorzitter en gespreksleider, en organiseert hij debatten, onder meer voor debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Rijken is geschiedkundige en politicoloog. Na zijn middelbare school in Nijmegen ging hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Bij dezelfde instelling studeerde hij later politicologie en volbracht hij de postdoctorale master Journalistiek en Media. Rijken liep stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij toenmalig Dagblad de Pers. Later werkte hij als stadsverslaggever in Amsterdam voor het Algemeen Dagblad (2008-2011) en voor dagblad Metro (2011-2015). Rijken was tevens vice-voorzitter van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) Hij woont en werkt in Amsterdam, maar is voor zijn werk ook in het buitenland actief.

bottom of page