top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

‘We gáán het cordon sanitaire hier doorbreken’


Met afstand de grootste partij worden en toch niet in het stadsbestuur komen. Dit overkwam Guy D’haeseleer van Forza Ninove, een lokale spin-off van het Vlaams Belang (VB). Zondag 26 mei zijn er verkiezingen in België op nationaal, Europees en deelstatelijk niveau.


‘Ik heb daar, zoals ze in Nederland wel eens zeggen, schijt aan.’ Guy D’haeseleer, de rechts-nationalistische politicus van het stadje Ninove in de Vlaamse Denderstreek, doelt op het ‘chocomousse-incident’, waarin hij naar eigen zeggen ‘een Facebook-grap’ maakte met een foto van pikzwarte Afrikaanse jongetjes in het water. Bij de foto stond: ‘Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken zenne’.

Het kwam hem op zeer veel kritiek te staan. En het is niet het enige racistische incident. Zo maakte de politicus een video waarin donkere mensen door een autochtone Vlaming met zwart geschminkt gezicht en krompraat te kakken werden gezet. ‘Ieder jaar organiseren wij van Forza Ninove een eetfestijn voor sponsors en mensen die ons een warm hart toedragen’, probeert D’haeseleer het uit te leggen. ‘Daar komen drieduizend mensen op af. Wij houden dan dit soort ludieke acties ter promotie. We maakten ook een grap over Chinezen en rijst, maar daar hoorde je niemand over.’

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar haalde D’haeseleers partij, ondanks de omstreden foto en video, meer dan veertig procent van de stemmen. ‘Ik zet me bewust af tegen de politieke correctheid en de mensen in Ninove weten dat. Johan Derksen, daar ben ik een groot fan van. Ik vind dat je, net als hij, over alles je mening moet kunnen geven, hoe politiek incorrect die dan ook is.’

‘Je moet ook om alle onderwerpen kunnen lachen.’ Als ik benadruk dat een dergelijke foto en video gewoon niet kan, wordt D'haeseleer fel. Steeds feller: ‘Waarom voelen die progressieve mensen zich altijd zo beledigd? Ik speel niet mee met dat politiek correcte gedoe. Voila. Onze tegenstanders en de linkse pers hebben die grap met de chocomousse in de verkiezingscampagne tegen ons gebruikt door het in de nationale media uit te vergroten.
3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page