top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Vincent Mentzel: 'De arrogantie van Amsterdammers vind ik wel heel leuk' - Gesprek a/d Amstel (AT5 - Salto)

Fotograaf Vincent Mentzel (1945) is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse fotografen. Door de jaren heen maakte hij foto's die historisch werden, onder meer van koningin Beatrix, Joop den Uyl en Nelson Mandela. Foto's van Mentzel zijn vaak zwart wit en zitten in het collectieve geheugen van veel Nederlanders, vaak zonder dat ze weten wie de fotograaf is.

In 'Gesprek aan de Amstel' spreekt Kemal Rijken met Vincent Mentzel over zijn omvangrijke oeuvre. Zo was de fotograaf kind aan huis bij de Oranjes, die hij vanaf de jaren zeventig tot aan het einde van het koningschap van Beatrix geregeld fotografeerde. Mentzel wist de Oranjes vaak ontspannen en spontaan op de plaat te krijgen door de in hun waarde te laten.


Een aantal foto's van Mentzelf is beroemd - de portretten van Beatrix die werden vervaardigd tot postzegel en de gulden, bijvoorbeeld - maar ook maakte hij kunstzinnige foto's en reisbeelden. In het programma's spreekt hij over zijn werk met theaterfotografe Maria Austria, werken in Amsterdam, de inhuldiging en kroningsrellen van 1980, foto's maken op het paleis en Haagse fotojournalistiek.

'Gesprek aan de Amstel' is een talkshow op AT5 en Salto waarin prominenten een-op-een worden geïnterviewd. Gesproken wordt hun beleving bij Amsterdam en over wat hen beweegt. De presentatie is in handen van schrijver en journalist Kemal Rijken. In de show waren onder meer prins Maurits van Oranje, pianiste Iris Hond, acteur Michiel Romeyn, filosoof Bas Heijne, schrijfster Marion Pauw, mediaman Derk Sauer en advocate Bénédicte Ficq te gast.0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page