top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Prins Maurits in gesprek met Kemal Rijken (AT5)

Prins Maurits van Oranje heeft aan AT5 een interview gegeven over zijn leven en werk in Amsterdam. Hij is daarin kritisch op het zonne-energiebeleid in Amsterdam, waar volgens hem door de gemeente en de haven kansen worden gemist. De prins vertelt ook hoe het is om met media-aandacht te leven en wat de afgenomen populariteit van de monarchie voor hem betekent.


Maurits, de oudste neef van koning Willem-Alexander, is te gast in het nieuwe tv-programma Gesprek aan de Amstel, dat maandelijks op AT5 te zien zal zijn. Hierin gaat Rijken gesprekken aan met prominenten over Amsterdam en omgeving. Kemal Rijken is historicus, politicoloog, journalist en schrijver.In het dagelijks leven onderneemt Maurits voor Sunrock, een Amsterdams bedrijf dat op grote schaal zonnepanelen legt. In de hoofdstad is het volgens hem lastiger dan in bijvoorbeeld Rotterdam of Zaandam. “Ik heb de indruk dat mensen hier niet echt met elkaar praten,” zegt hij, doelend op belangrijke spelers zoals de gemeente. “Het grootste gebied waar je de meeste energie vandaan kan halen, is het havengebied van Amsterdam. Maar daar is nog geen tiende van de potentie benut. De vraag van ondernemers in het havengebied is er, maar de medewerking vanuit de gemeente en het havenbedrijf is beperkt.”


De ‘groene’ prins, die stelt dat dit voorlopig zijn laatste grote interview is, vertelt ook over ‘ondernemen als Oranje’. Hij begrijpt dat mensen kritischer zijn geworden over de monarchie. “Het is eigenlijk fiftyfifty geworden,” zegt hij. Uit de Koningsdag-enquête 2023 blijkt dat nog ruim de helft van de Nederlanders de monarchie steunt. Hij heeft er als ondernemer geen last van dat de populariteit van de monarchie afneemt. Wel zijn de tijden veranderd. “Mensen zeiden vroeger: ‘O wat leuk, kijk eens wie er belt!’, die tijd is nu voorbij.”


Op de vraag ‘wat is geluk?’ reageert de prins met emotie. De coronatijd deed hem extra beseffen dat gezin en gezondheid belangrijk zijn. Maurits is zich ervan bewust dat anderen minder geluk hebben. “Ik zie dat als het anders loopt, wat voor een enorme pijn dat doet. Ik besef dat het met elkaar zijn het geluk is.” In zijn vriendenkring zijn kinderen overleden, en er zijn andere vreselijke dingen gebeurd. “Dat doet me heel veel.” Maurits ziet echter ook teveel mensen om zich heen die ‘alleen maar meer willen’. Tegelijkertijd beseft de prins zich dat hijzelf ‘een ongelooflijk goed leven’ heeft en dat weer anderen in de samenleving het financieel moeilijk hebben.


Maurits woont en werkt in Amsterdam en heeft drie kinderen.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page