top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Nabeschouwingen lijsttrekkersdebatten TK21

Bijgewerkt op: 6 feb. 2022

ProDemos, StemWijzer en HP/De Tijd maakten samen De Nabeschouwing: een talkshow onder leiding van Kemal Rijken waarin wetenschappers en journalisten de zes grote lijsttrekkersdebatten op tv en radio analyseerden. Dat deden ze in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De talkshow vond online plaats en was gratis live te volgen. Kijk ze onderaan deze pagina allemaal terug.


Uit het persbericht: Samen met drie vaste panelleden en een afwisselende wetenschappelijke gast kijkt publicist en schrijver Kemal Rijken naar de lijsttrekkersdebatten. Na afloop geeft het panel in een online live-uitzending een verdiepende nabeschouwing over het debat, de kandidaten, de standpunten en de partijen. De hamvraag is telkens: wat hebben we in dit lijsttrekkersdebat gezien en wat heeft u als kiezer hieraan gehad? Ook kijkt het panel naar de thema’s uit het debat en vergelijken we de antwoorden van de lijsttrekkers in het debat met de antwoorden van de partijen in de StemWijzer van ProDemos.

Kemal Rijken is de bedenker van het project. “We zien in Nederland dat het na lijsttrekkersdebatten ontbreekt aan uitgebreide nabeschouwingen met substantie. Vaak wordt na afloop gevraagd: ‘Wie is de winnaar en wie is de verliezer van het debat?’ Maar het is geen voetbalwedstrijd en er is genoeg om op in te gaan.’ Het panel wil achterhalen wat de kiezer inhoudelijk aan de debatten heeft, stelt Rijken. ‘In het verleden zag je dat grote tv-lijsttrekkersdebatten verzandden in schreeuwpartijen, kluitjesvoetbal of het opdreunen van praatjes en daadjes. Daar lag na afloop dan ook de focus op. Wij willen er anders naar kijken en hopen zo de kiezers beter op weg te helpen.”

Anita de Jong, adjunct-directeur van ProDemos: “ProDemos vindt het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd zijn of haar stem kan uitbrengen. Hiertoe maken we verschillende online tools, zoals de StemWijzer, verkiezingskranten en ander voorlichtend materiaal. Het met deskundigen op inhoud nabeschouwen van verkiezingsdebatten vormt een mooie aanvulling op deze bestaande middelen. We hopen hiermee de verkiezingsdebatten begrijpelijk(er) te maken voor een brede doelgroep.”

Het NOS Slotdebat (16 maart 2021). Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gasten: Kim van Keken, Ton F. van Dijk, Huub Bellemakers, Tom van der Meer en Hanneke Gelderblom.



Het EenVandaag-debat (15 maart 2021) Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gast: Kim van Keken, Huub Bellemakers, Ton F. van Dijk en Loes Aaldering.


Het Jeugdjournaaldebat (14 maart 2021). Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gast: Kim van Keken, Huub Bellemakers, Ton F. van Dijk en Roderik Rekker.


De Pauw-debatten (11 maart 2021). Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gast: Kim van Keken, Huub Bellemakers, Ton F. van Dijk en Roderik Rekker.



Het RTL-debat (1 maart 2021). Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gast: Kim van Keken, Huub Bellemakers, Ton F. van Dijk en Annemarie Walter.




Het Radio 1-lijsttrekkersdebat (26 februari 2021). Presentatie: Kemal Rijken. Panel en gast: Kim van Keken, Huub Bellemakers, Ton F. van Dijk en Tom van der Meer.

Panel

  • Kemal Rijken, schrijver en publicist (o.a. de biografie van Eberhard van der Laan en het boek Eigen Volk)

  • Ton F. van Dijk, politiek journalist en mediawatcher voor o.a. HP/DeTijd

  • Kim van Keken, onderzoeksjournalist voor o.a. Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer

  • Huub Bellemakers, politiek watcher en opiniemaker. Maakt o.a. de vlog ‘Campagnepraat’ en is zeer actief op Twitter.

Gasten

  • Tom van der Meer is hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Meer schuift aan bij De Nabeschouwing van het Radio 1-debat en het NOS Slotdebat

  • Annemarie Walter is politicoloog en onderzoekt negatief campagnevoeren. Zij schuift aan bij De Nabeschouwing van het RTL-debat

  • Roderik Rekker is politicoloog en psycholoog. Rekker onderzoekt de verschillen in stemkeuze tussen generaties en schuift aan bij ons panel na het OP1-debat.

  • Loes Aaldering is politieke communciatiewetenschapper en onderzoekt de presentatie van politici in de media en (gender)stereotyperingen hierin. Aaldering is te gast bij De Nabeschouwing van het EenVandaag-debat

  • Hanneke Gelderblom is oud-Senator voor D66 en was waarnemer voor de OVSE in verschillende landen, waaronder Oekraïne, Bosnië-Herzegovina en de Verenigde Staten. Gelderblom (85) woont de nabeschouwing van het NOS Slotdebat bij.





3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page