top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Denemarken heeft haar eigen Forum voor Democratie


De Deense parlementsverkiezingen staan voor de deur en de nationalistische Deense Volkspartij staat in de peilingen op fors verlies. Een deel van de kiezers wandelt naar Nye Borgerlige (NB), een nieuwe conservatief-nationalistische partij. Leider Pernille Vermund wil haar club niet vergelijken met Forum voor Democratie, maar wil wel vertellen over waar haar partij voor staat.


We spreken af in een lunchroom aan de chique Frederiksberg Allé in Kopenhagen. Vermund en ik bestellen Smørrebrød (‘boter en brood’) met Groenlandse garnalen en citroenmayonaise. We spreken over de Deense politiek. De grote doorbraak van de Deense Volkspartij (DF) dateert van 2001, toen toenmalig voorvrouw Pia Kjærsgaard de verkiezingen won en een gedoogconstructie aanging met centrumrechtse partijen. Er kwam een stringent integratie- en immigratiebeleid in ruil voor parlementaire steun van de DF. Deze formule werkte en tot op heden zijn er vijf van zulke regeringen geweest. ‘Ik heb groot respect voor Pia’, zegt Vermund, die het eens is met haar standpunten op integratie, immigratie en islam, ‘maar ik vind dat je economisch gezien rechtsom moet gaan. Dat doet de DF gewoon niet.’

Vermund – architect en moeder van drie kinderen – stemde vroeger op de Conservatieve Volkspartij, een partij die rechts van het midden staat. ‘In 2009 werd ik gevraagd om in mijn toenmalige woonplaats Helsingør op de lijst voor de gemeenteraad te staan. Ik wees het af. Twee weken daarna kreeg ik opnieuw een telefoontje, maar deze keer met het argument: we hebben vrouwen op de lijst nodig.’ Vermund stemde in, maar weigerde om ‘gewoon een vrouw op de lijst’ te zijn. Ze ging de politiek in om het verschil te maken en groeide binnen de Conservatieve Volkspartij uit tot een bekend gezicht. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 stond ze op een verkiesbare plek. ‘Ik heb me toen al hard gemaakt voor strengere migratiestandpunten binnen de partij.’ Lees de rest van het artikel via deze link.

25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page