top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Bas Heijne na verkiezingen '23: 'Zie de ander' - Gesprek a/d Amstel (AT5 - Salto)

Bas Heijne is een week na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 te gast bij Kemal Rijken. In zijn AT5-Salto-programma 'Gesprek aan de Amstel' waarschuwt hij voor de gevolgen om 'de ander' - in dit geval bijvoorbeeld kiezers die PVV hebben gestemd - tegen je in het harnas te jagen. "Door verkeerde beelden te scheppen, kun je je bedrogen voelen. Bovendien moet de democratie niet ten onder gaan in strijd. Je moet als je het er niet mee eens bent, aan de bak gaan en staan waar je voor staat."


Heijne spreekt ook over zijn jonge jaren in Amsterdam en de reden waarom hij (deels) in Parijs ging wonen. Het leven in die stad is fascinerend, maar Amsterdam wil hij ook niet loslaten. Verder hebben Rijken en Heijne het over diens nieuwe essay 'Over Nationalisme', waarin het gelijknamige essay van George Orwell uit 1945 centraal staat. Mede door de uitslag van de verkiezingen - de PVV won die - is het werk Orwell weer ontzettend actueel.


Bas Heijne (1960) groeide op in Zwanenburg en ging na zijn middelbare school Engelse Literatuur en Letterkunde aan de UvA studeren. Al jong schreef hij een roman en maakte hij reizen als journalist, onder andere voor HP/DeTijd. Tussen 2001 en 2018 was Heijne columnist voor NRC, waarvoor hij mede in 2017 de P.H. Hooftprijs kreeg. Zijn essays worden gezien als reflecties op onze huidige samenleving en tijd.3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page