top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

AmstelPolis, gesprekken Tweede Kamerverkiezingen 2021

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 spreekt Kemal Rijken met Amsterdamse raadsleden die namens hun partij de Kamer in willen. Het gesprek met ChristenUnie-politicus Don Ceder veroorzaakte nieuws, omdat hij zijn openlijke mening gaf over abortus na verkrachting en de bedenktijd van vier dagen. GroenLinks en D66 maakten hier op social media een punt van en tijdens de campagne werd het een van de discussiepunten, waardoor 'abortus' onder andere in het NOS Slotdebat werd besproken.

Don Ceder is advocaat en gemeenteraadslid in Amsterdam. Hij staat op plek vier van de ChristenUnie-kandidatenlijst. Wat heeft de partij in de laatste vier jaar gepresteerd? Meeregeren was soms afzien. Ceder is het met zijn lijsttrekker Gert-Jan Segers eens dat de ChristenUnie niet voor elke prijs opnieuw moet meedoen aan een nieuwe regering. Een dieptegesprek over migratie, landbouw, kinderpardons, vliegveld Lelystad en over wat Don Ceder beweegt - Ceder is in de Tweede Kamer verkozen.Hülya Kat, D66-raadslid in Amsterdam, staat op plek 17 van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15, 16 en 17 maart 2021. Deze politica zat eerst in de raad van Velsen, ging door naar de hoofdstad en wil nu naar Den Haag. Wat beweegt haar en hoe denkt ze over dossiers als wonen? En hoe belangrijk zijn haar familie en Turkse achtergrond? Wat gaat Kat doen als ze in filmpjes wordt geframed als 'Turks Kamerlid'? - Kat is in de Tweede Kamer gekozen.In het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 spreekt Kemal Rijken met Amsterdamse raadsleden die namens hun partij de Kamer in willen. In het gesprek met Sylvana Simons (lijsttrekker BIJ1) hebben we het over haar bekende onderwerpen, maar ook over framing en de 'verantwoording die zij daardoor altijd moet afleggen'. BIJ1 gaat voor gelijkwaardigheid, maar slaat dat niet door? - Simons is in de Tweede Kamer gekomen.Wil van Soest wil voor Code Oranje de Tweede Kamer in. De voorvrouw van de Partij van de Ouderen in Amsterdam staat op plaats zes van de lijst. Maar er is een probleem. Lijsttrekker Richard de Mos wordt verdacht van o.a. corruptie en de deelname aan een criminele organisatie. Hoe kan de partij daarmee omgaan in de campagne. Het is een complot en Richard is een goudeerlijke jongen, aldus Van Soest. Zij staat net als hij voor ombudspolitiek en wil referenda om de kloof tussen de burger en de politiek te beslechten.
Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad en wil de Tweede Kamer in. Hij staat op plek zestien van de lijst. Mbarki valt op met een campagne die op Marokkaans-Nederlandse kiezers is gericht, stelt presentator Kemal Rijken vast. De politicus bestrijdt dit beeld omdat deze mensen Amsterdammers zijn. Een dieptegesprek met Mbarki over onderwijs, veiligheid en de staat van de PvdA-campagne en de PvdA zelf. Waarom lukt het de partij nog niet om terug te komen op het oude niveau? Heeft de PvdA zich kapot geregeerd en kan lijsttrekker Lilianne Ploumen het tij keren. En waarom is het niet makkelijk linkse samenwerking te bewerkstelligen?
Gemeenteraadslid Simion Blom (GrL) wil de Tweede Kamer in. 'Als parlementariër wil ik er voor alle Nederlanders zijn, ook voor mensen die op de PVV stemmen', aldus Blom, die op plaats 21 van de lijst staat. Een dieptegesprek over Bloms wapenfeiten in de raad, racisme, economie, GroenLinks en de campagne. En wordt hij misschien de directeur van het aankomende Slavernijmuseum. Interview met Kemal Rijken.0 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page