top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Politici met zeer dunne ideeën - FD-recensie 'Eigen Volk'


'Nergens komt rechts-nationalistische symboliek mooier naar boven dan in Italië. Umberto Bossi, leider van Lega Nord, vult in 1996 hoog in de zuidelijke Alpen een ampul met vers water uit de Po, omdat de rivier hier ontspringt. Hij neemt het water mee naar Venetië, waar hij de onafhankelijke republiek Padania zal uitroepen.


Zover kwam het natuurlijk niet. Daarvoor werd zijnseparatistische beweging niet groot genoeg. Bossi moest genoegen met een bijrol toen hij in Rome regeringsverantwoordelijkheid kreeg. Tot zijn grote treurnis is Lega Nord ook geen partij meer die afscheiding van Noord-Italië nastreeft. Onder het bewind van Matteo Salvini, de huidige Italiaanse minister van binnenlandse zaken, is het woordje 'Nord' uit de partijnaam geschrapt. De partij heeft nu ambities om geheel Italië aan te spreken, met succes.

De verwikkelingen bij Lega Nord zijn tekenend voor de pragmatische houding die meer nationalistische partijen in Europa hebben aangenomen om kiezers te trekken. Het boek Eigen volk, hoe het rechts-nationalisme Europa veroverde van publicist Kemal Rijken geeft in ruim vierhonderd pagina's een mooi overzicht van hun politieke successen en tegenslagen in de afgelopen veertig jaar.

Opmerkelijk is dat Rijken voor de betrokken partijen niet het woord extreemrechts hanteert, zoals in de media nog wel vaak gebeurt bij bijvoorbeeld Vlaams Belang in België en de FPÖ in Oostenrijk. Die term is volgens hem 'voorbehouden aan neonazistische, racistische of identitaire splinterpartijen' die buiten het parlement om actief zijn.


106 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page