top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

'Monarchie', het nieuwe boek van Kemal Rijken verschijnt op 28 september 2023

Het blijft een fascinerend gegeven: Nederland is een democratie maar heeft desondanks een koning. Kemal Rijken noemt het een 'weeffout in onze democratie' die hij altijd interessant heeft gevonden. Daarom dook hij in de wereld van de monarchie. Zijn nieuwe boek blikt terug op de afgelopen tachtig jaar en kijkt naar de huidige ontwikkelingen en uitdagingen van de Europese monarchieën. Ook maakt de auteur de balans voor de toekomst op: Hebben we aan het eind van deze eeuw nog koningshuizen in Europa?


In 'Monarchie' beschrijft Kemal Rijken de belangrijkste vorstenhuizen in Europa vanaf een historisch kantelpunt: de Tweede Wereldoorlog. Rijken laat zien hoezeer het handelen van de Europese vorsten de loop van de gebeurtenissen in onder meer Nederland, Engeland, België, Spanje en Scandinavië heeft beïnvloed. De koninklijke families zijn vaak al decennia lang met elkaar verbonden door huwelijken en oorlogen, en hun geschiedenissen grijpen telkens in elkaar. Toch ziet ieder koningshuis zich voor andere opdrachten en dilemma’s gesteld. Bovendien moeten zij voortdurend nadenken over de media, de politiek en hun rol en invloed in een steeds veranderende samenleving.


Aan de hand van talloze pakkende anekdotes, verhalen en thema’s schetst Rijken een levendig beeld van de Europese monarchen en hun families. Ook maakt hij de balans op. Hebben we aan het eind van deze eeuw nog koningshuizen in Europa? Diverse vorstenhuizen verleende achter de schermen medewerking. Voor wie alles wil weten over de Europese monarchie in het moderne tijdperk.


Of je nou een monarchist of republikein bent, Monarchie is hét boek om de huidige Europese koningshuizen te begrijpen en geeft ook een totaaloverzicht op dit bijzondere fenomeen.
78 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page