top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Linda Nooitmeer over de kwestie Bosma (Gesprek a/d Amstel, AT5, Salto) 25-06-2024

Bijgewerkt op: 26 jun.

Linda Nooitmeer (1974) is voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slaverbijverleden en erfenis (NiNsee). Ze kwam in 1990 vanuit Paramaribo naar Nederland en werd hier later bestuurlijk actief voor de Afro-Caribische gemeenschap.


In 'Gesprek aan de Amstel' kijkt Nooitmeer met Kemal Rijken terug op haar werdegang, de geschiedenis van het NiNsee en de excuses van koning Willem-Alexander voor de Nederlandse rol in de slavernij. Ook spreken ze over de kwestie 'Bosma'. Vanwege omstreden uitspraken die Martin Bosma in het verleden over het thema deed, was hij als Tweede Kamervoorzitter alleen onder voorwaarden welkom op de Keti Koti-herdenking en viering van 1 juli 2024.


Bosma wil komen, maar Nooitmeer weigerde voor hem te buigen. In gesprek met Rijken, dat werd opgenomen toen nog onduidelijk was wie er aan het langste eind zou trekken, geeft ze meer context. Verder spreekt de NiNsee-voorvrouw over het toekomstige slavernijmuseum in Amsterdam: gaat het nog wel door en zo ja, wat moet er inhoudelijk in het museum komen?


'Gesprek aan de Amstel' is een talkshow op AT5 en Salto waarin prominenten een-op-een worden geïnterviewd. Gesproken wordt over hun beleving bij Amsterdam en wat hen beweegt. De presentatie is in handen van schrijver en journalist Kemal Rijken.


In de show waren onder meer prins Maurits van Oranje, pianiste Iris Hond, acteur Michiel Romeyn, filosoof Bas Heijne, schrijfster Marion Pauw, mediaman Derk Sauer, schrijver Murat Isik, advocate Bénédicte Ficq, fotograaf Vincent Mentzel en politicus Eric van der Burg te gast.5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page