top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

In gesprek met Tubantia over Willem-Alexander in Hengevelde

We doen het samen: dat was, in een notendop, de boodschap van Hengevelde aan koning Willem-Alexander. Samen werken aan een nieuwbouwwijk, samen evenementen organiseren, samen de sportkantine draaiende houden, dit alles maakt Hengevelde tot een hechte gemeenschap. Zijne Majesteit zag het dinsdagmiddag met eigen ogen.


Door Aileen Slot

Beeld: K. Rijken
Beeld: K. Rijken

Bouwvakkers in nieuwbouwwijk De Marke III staan vanaf een steiger op de eerste rang. Elk moment arriveert de koning op deze locatie. Beveiligers zijn aanwezig, politie staat paraat en een horde persfotografen zoekt naar de juiste positie om het perfecte plaatje van Zijne Majesteit te schieten. Ondertussen verzamelen zich steeds meer buurtbewoners voor de woning van Harrie en Gerda Pelle, twee oudere bewoners van de wijk die de kans krijgen hun verhaal met koning Willem-Alexander te delen.


Het hoog bezoek is duidelijk goed geïnformeerd. Hier in Twente is het ‘totaal ongebruikelijk’ om via de voordeur te gaan. Koning Willem-Alexander komt achterom, waarna hij plaatsneemt aan de keukentafel van deze ‘levensloopbestendige woning’. Het echtpaar Pelle woont hier met plezier, sinds zij hun oude woning in de dorpskern verlieten om ruimte te maken voor een jonger koppel. Het woningaanbod is immers zeer beperkt.


De koning laat zich vandaag onder meer voorlichten over lokale kansen en de knelpunten rondom wonen. Bewoner Harrie Pelle steekt van wal. „We hadden ons oude huis voor een hogere prijs kunnen verkopen. Hogere biedingen waren er genoeg. Maar dat is niet onze doelstelling. Wij willen dat de jeugd uit Hengevelde in dit dorp kan blijven wonen.”


Aandachtig luisteraar

Marcel ten Heggeler van het gelijknamige aannemersbedrijf vertelt dat ondernemers het in samenwerking met de gemeente voor elkaar boksten deze nieuwe wijk te ontwikkelen, met oog voor de wensen van dorpsbewoners. „Door het gebruik van kleine kavels hebben we hier betaalbare woningen kunnen bouwen voor starters en senioren.” De koning luistert aandachtig. Hij is benieuwd naar de impact van de coronacrisis op de bouw van de nieuwe woonwijk. Dat blijkt mee te vallen.


Tijd om het verdere verloop van het gesprek te horen is er niet. De persbus rijdt voor het voertuig van koning Willem-Alexander uit, om de aankomstmomenten goed vast te kunnen leggen. Het gaat richting Kulturhus de Marke, het dorpshuis waar tevens de sporthal is gevestigd. Hoewel het tijdsschema van het bezoek voorafgaand niet openbaar werd, heeft zich een menigte voor de deur verzameld. Kinderen wapperen met vlaggetjes, de rode loper ligt uit. De sfeer is uitmuntend. Voor even lijkt het Koningsdag.


Hengeveldenaar Harry Rouhof (76) is een van de toeschouwers. Hij noemt het bijzonder de koning in het dorp te zien verschijnen, al verbaast hem de keuze voor Hengevelde niet. „Hengevelde is en blijft een klein dorp, maar samen krijgen inwoners veel voor elkaar. Dat zorgt natuurlijk ook op bestuurlijk niveau voor aantrekkingskracht.”


Waarom Hengevelde?


Toch blijft de vraag: waarom juist Hengevelde, uit alle dorpen met een sterk gevoel van saamhorigheid? Kemal Rijken (42), journalist en schrijver van het boek Monarchie, komt met een verklaring. „Leden van het Koninklijk huis brengen 300 tot 350 werkbezoeken per jaar. Het is van belang overal in het land te verschijnen, dus ook in deze streek. Dit bezoek draait om de uitdagingen van een plattelandsgemeenschap. Ik denk persoonlijk dat voor Hengevelde gekozen is vanwege een aantal best practices.” Hij doelt op bijzondere voorzieningen als het Kulturhus en B&B Erve Groot Wegereef, in het buitengebied.


Op de rode loper neemt Willem-Alexander de tijd om juichende kinderen een high five te geven. Dat loopt allemaal gesmeerd. De sfeer is gemoedelijk. Pers kijkt op een afstand toe en fotografeert erop los. Een seintje om naar binnen te lopen volgt snel: treuzelen is er vandaag niet bij. Binnen staan oranje-crompoucen. Van bakker Nollen, speciaal voor Zijne Majesteit.






2 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page