top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Eigen Volk #27 Vlaams Belang schuift op naar Forum voor Democratie


Beeld: K. Rijken

De rechts-nationalistische partij Vlaams Belang hield afgelopen weekend haar verkiezingscongres. Op het gebied van onderwijs zijn er opvallende overeenkomsten met de boodschap van Thierry Baudet en Forum voor Democratie.


De grote zaal van het Gentse congrescentrum ICC is tot de nok gevuld met leden van het Vlaams Belang (VB). Met bussen zijn ze naar de stad vervoerd om te luisteren naar politici die opkomen voor het ‘eigen volk’. Ik heb me aangemeld en neem plaats op de tweede rij links, naast collega’s van De Standaard en het persbureau Belga. Op het podium staan grote, lichtgevende letters: ‘Eerst onze mensen’.

Een congres van het Vlaams Belang is moeilijk te vergelijken met die van andere partijen. Er staan bijvoorbeeld geen interruptiemicrofoons en er is op dit congres geen formele inspraak van leden. Het verkiezingsprogram is eerder door een speciale commissie bepaald en voorbereid. Voor de parlementsverkiezingen van 26 mei is het program gebaseerd op het visieboek Toekomst in eigen handen van partijvoorzitter Tom van Grieken (32). Van stemming daarover door de leden is op het congres geen sprake. Verder zijn er geen aparte vergaderingen of lezingen in het ICC-gebouw. Het hoofdprogramma met de speeches is het enige dat telt.

Sinds de komst van Van Grieken als partijvoorzitter, in 2014, waait er een andere wind in het Vlaams Belang. De Vlaamse vlaggen en vaandels zijn in ieder geval in de zaal grotendeels verdwenen en ook het ‘eigen volk eerst’ wordt minder gescandeerd....


6 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page