top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Charles trok zich terug vlak voor het overlijden van zijn moeder - LINDA

'Vorig jaar was het Verenigd Koninkrijk in de ban van het overlijden van hun geliefde koningin Elizabeth. Het nieuw verschenen boek Monarchie van Kemal Rijken vertelt wat er zich achter de paleismuren heeft afgespeeld toen de Queen haar laatste adem uitblies.


Charles zit aan het bed van zijn moeder, maar kan het niet aanzien en besluit het bos in te gaan. Als zijn moeder eenmaal is overleden, ontstaat er ruzie met zijn zoon prins Harry.

Auteur Kemal Rijken is onderzoeksjournalist voor HP/ De Tijd en brengt in zijn boek Monarchie, koningshuizen vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen gedetailleerd in kaart hoe het er achter de schermen aan toeging tijdens het overlijden van Queen Elizabeth.

Charles is in Dumfries House op één van zijn landgoederen, als hij het telefoontje krijgt dat zijn moeder stervende is. Per helikopter reist hij enkele honderden kilometers naar Balmoral Castle, waar zijn zus Anne hem opwacht. Als ze samen aan het bed van hun moeder waken, besluit Charles zich terug te trekken. “Hij kan het niet aanzien en afwachten”, aldus Rijken.


De toenmalige prins pakt zijn wandelstok en een mand en trekt de bossen in, op zoek naar paddestoelen. “Terwijl het geluid van een kabbelende rivier op de achtergrond klinkt, probeert hij zich midden in de natuur voor te bereiden op een van de meest bepalende momenten in zijn leven. Op een gegeven moment komt een van zijn veiligheidsmensen – die weet in welk deel van het bos Charles wandelt – naar hem toegesneld. De toestand van de koningin is kritiek en hij moet nú naar Balmoral komen”.


Terug op het kasteel is Charles samen met zijn zus Anne aanwezig als ze tien minuten over drie ’s middags haar laatste levensadem uitblaast. Het is het moment dat Charles koning wordt. Volgens Kemal Rijken is het vluchtgedrag ‘Charles ten voeten uit’. “Ik kan me er wel wat bij voorstellen: jezelf even terugtrekken voordat je leven onomkeerbaar anders wordt.”


Prinses Anne vertelde zelf al eerder over de laatste momenten met haar moeder. “Ik ben dankbaar dat ik de laatste 24 uur van mijn moeders leven met haar heb mogen delen. Het was een eer en voorrecht om aan haar zijde te zijn tijdens haar laatste reis.” De andere kinderen en kleinkinderen van koningin Elizabeth arriveren in de uren na haar overlijden op Balmoral Castle. Prinses Catherine blijft thuis bij de kinderen.


In zijn boek Spare schrijft prins Harry over de ruzie tussen hem en zijn vader op de dag van het overlijden van Queen Elizabeth. Charles belt zijn zoon, die op dat moment met Meghan in Londen is, om te vertellen dat de gezondheid van de koningin achteruitgaat. ‘Hij zei dat ik welkom was op Balmoral, maar dat hij haar er niet bij wilde hebben. Hij begon zijn redenen toe te lichten, wat ongevoelig en respectloos was, en ik had het niet meer. Praat zo nooit over mijn vrouw.’

Koning Charles maakt excuses en legt uit dat hij er niet te veel mensen bij wilt hebben. De echtgenotes zijn er niet bij, aldus Charles. “Kate komt niet, en dan kan Meg ook niet komen.” Harry reist uiteindelijk alleen naar Balmoral Castle.


In het boek Monarchie vertelt Kemal Rijken over hoe de moderne monarchie zich in de laatste tachtig jaar heeft ontwikkeld. “Mijn boek is gelukkig geen opsomming van feiten geworden, maar een doorlopend verhaal met anekdotes en details die laten zien dat de royals ook mensen zijn. En die mensen maken de monarchie.”


In het boek gaat de schrijver ook in op de vraag of er in de toekomst nog monarchieën zullen zijn en wat de generatie van prinses Amalia kan doen om het instituut bestendig te houden.'


36 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page