top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Analyse kersttoespraak koning - Met Het Oog Op Morgen (Radio 1)

'Een traditie met Kerstmis: de kersttoespraak van ons staatshoofd, dit jaar voor de tiende keer uitgesproken door koning Willem-Alexander. Journalist en publicist Kemal Rijken nam de toespraak voor ons onder de loep. Hij bracht onlangs het boek 'Monarchie' uit, dat gaat over moderne Europese koningshuizen.' Luister de analyse de kersttoespraak 2023 hier en hier terug.

"Ik vond het zelf een sterke toespraak. De koning was ook relaxed", zegt Rijken. "Ik heb alle toespraken bestudeerd voor mijn boek en je ziet dat de koning aan het groeien is in zijn rol in die kersttoespraken ... Verder merk ik dat de toespraak vrij goed ontvangen wordt in de samenleving en ook in de media."


Polarisatie

"Eigenlijk ging de toespraak over polarisatie. Het jaar 2023 was ook een jaar van polarisatie, waar heel veel groepen in de samenleving tegenover elkaar staan", aldus Rijken.

"De koning zegt dus dat ook in vrede mensen het met elkaar oneens zijn. Maar we moeten elkaar wel vinden. Vanuit die gedachte borduurde hij voort."


Gezag

"De koning komt vaak met praktische voorbeelden, dus het zijn geen hele filosofische toespraken. Hij reikt gewoon ideeën aan", zegt Rijken. "Ik ben vrij positief over deze toespraak. Wat me ook opvalt is dat hij iets meer gezag lijkt uit te stralen. Alleen in de waarderingscijfers zien we dat nog niet altijd terug, dus ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan."


Kemal Rijken en Chris Kijne (foto: K. Rijken)

3 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page