top of page
Van der Laan. Biografie van een burgemeester.

De biografie van Eberhard van der Laan gaat over zijn politieke Werdegang en is ongeautoriseerd. Desondanks heeft Rijken vooralsnog medewerking gekregen van nagenoeg alle betrokkenen uit het leven van de burgemeester. Momenteel bevindt Rijkens onderzoek en verhaal zich in een ver gevorderd stadium. Als burgervader van de hoofdstad is Eberhard van der Laan bekend en geliefd in heel Nederland. In tegenstelling tot de partijgenoten die hem voorgingen heeft hij echter niet het imago van een typische PvdA-burgemeester. Hij stelt zich vooral op als een pragmatisch bestuurder, met een focus op ‘law & order’, maar kent ook zijn sociale rol, onder meer als ceremoniële burgemeester.

 

 

Wie is deze man, die omarmd wordt door zowel links als rechts? In de biografie schetst auteur Kemal Rijken Van der Laans jeugd in het gereformeerde Rijnsburg met ouders die in het verzet zaten, en waar iedereen hem kende als de dokterszoon. Aan het einde van zijn studie rechten in Amsterdam wordt hij politiek assistent van de illustere wethouder Jan Schaefer. In de jaren daarna volgen de advocatuur en de politiek.

 

 

 

Rijken: ‘Het is de bedoeling om een boek te maken dat goed inzicht geeft in het leven van Van der Laan. De meeste mensen kennen hem alleen als burgervader van Amsterdam, maar er schuilt veel meer interessants achter deze persoon dan ze denken. Dat blijkt uit de vele gesprekken die ik reeds met naaste betrokkenen heb gevoerd.’ 

 

Het burgemeesterschap wordt ook van binnenuit beschreven: Van der Laans invloed binnen de Stopera, de relatief soepele start na zijn periode als minister en zijn omgang met dossiers als de troonwisseling of de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. De auteur legt bloot hoe zijn carrière heeft geholpen in de voorbereiding op zijn huidige functie, die hem op het lijf geschreven lijkt. Eerder nam Van der Laan Rijkens boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' in ontvangst. Het boek Van der Laan. Biografie van een burgemeester verschijnt in het voorjaar van 2016 bij Ambo|Anthos uitgevers.

bottom of page