Koning Willem-Alexander zal tijdens de NAVO-top in juni de buitenlandse leiders ontvangen voor een diner in Paleis Huis Ten Bosch. "Dit kan indruk maken op Donald Trump, die heeft een zwakke plek voor koninklijke pracht en praal", zegt historicus en monarchie-expert Kemal Rijken in een interview met NU.nl.
Het gebeurt niet vaak dat Nederland een grote internationale bijeenkomst organiseert zoals de NAVO-top op 24 en 25 juni. "Op zo'n moment is de koning als staatshoofd de hoogste gastheer", zegt Rijken, auteur van het boek Monarchie. Willem-Alexander kondigde dinsdag tijdens een staatsbezoek aan Cyprus aan dat hij de leiders van de NAVO-landen zal ontvangen voor een diner.
"De NAVO-top is extreem belangrijk voor de NAVO en Nederland. We gaan ervan uit dat de hele wereld zeer kritisch zal kijken naar wat daar gebeurt", zei de koning woensdag in Nicosia.
Volgens Rijken speelt de koning een belangrijke ceremoniële rol. "Huis Ten Bosch is misschien geen erg groot paleis, maar het maakt wel indruk", zegt hij over het woonpaleis van de koning. "Zeker bij Donald Trump weten we dat hij onder de indruk was van de ontvangst in Buckingham Palace in Londen. Hij heeft een zwakke plek voor koninklijke pracht en praal en zal gecharmeerd zijn."
De historicus denkt dat Willem-Alexander op die manier misschien een verzachtende rol kan spelen in een gespannen geopolitiek klimaat. Hij verwijst naar de eerste NAVO-top in Brussel, die Trump tijdens zijn eerste termijn bijwoonde.
"Hij heeft zich toen behoorlijk boertig gedragen. Europese leiders waren toen erg van hun stuk. Zoiets zou nu weer kunnen gebeuren. Maar ik verwacht niet dat hij zich zo zal gedragen tijdens een diner bij onze koning, uit respect voor de monarchie."
Dat de koning zich eerder op woensdag uitsprak over wereldpolitiek is volgens Rijken best uitzonderlijk. "Officieel moet hij neutraal zijn en boven de partijen staan", legt hij uit. "Maar de koning heeft ook zijn voelsprieten in de samenleving. Veel mensen zijn bezorgd over de veiligheidssituatie in Europa en slapen er slecht van. Dat weet de koning ook."
Willem-Alexander zei dat er nieuw leiderschap en een sterkere Europese Unie nodig zijn. "Dat is wat we nodig hebben. Ik zie dat mensen zich zorgen maken."
Wel kan de koning zoiets alleen doen als er ook politieke dekking van het kabinet is, benadrukt Rijken. Dat ook PVV-leider Geert Wilders zich heeft uitgesproken voor blijvende steun aan Oekraïne, speelde een rol in die dekking. "De vier partijen in het kabinet zitten daarmee redelijk op één lijn. Dat geeft de koning comfort en ruimte om deze uitspraken te doen."

Comments