top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Spaanse koning haalt goed rapportcijfer, maar waar schuurt het nou echt? - Nieuwsweekend

De Spaanse koning Felipe zit tien jaar op de troon en volgens onderzoek in opdracht van de krant El Mundo, geven de Spanjaarden hem een 6,8 voor zijn optreden. Dat is een zuinige voldoende, maar tegelijkertijd ook een prestatie van formaat. In 2014 kreeg hij een 4,3 als rapportcijfer.


De zoon en opvolger van koning Juan Carlos heeft hard moeten werken om de te grabbel gegooide monarchie weer wat aanzien te geven. Dat lijkt gelukt, maar Kemal Rijken, historicus en auteur van het boek 'Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen' zet daar kanttekeningen bij.


In Nieuwsweekend erkent Rijken dat het oordeel van de ondervraagde Spanjaarden over koning Felipe VI en de monarchie erop vooruit is gegaan. Echter, nog steeds is de bevolking verdeeld over de staatsvorm. Ongeveer veertig procent wil een republiek. In het referendum over een nieuwe, democratische constitutie kregen de Spanjaarden de constitutionele monarcie 'erbij'. Er werd niet gevraagd of Spanje een monarchie of republiek moet zijn.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page