top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Recensie 'Monarchie', 4 uit 5 sterren in Hebban

Het boek ” Monarchie ” van Kemal Rijken staat volop in de schijnwerpers. Het trok en trekt zeker de aandacht, zo ook de mijne. Kemal Rijken beschrijft in “Monarchie”, vorstenhuizen in Europa vanaf de Tweede Wereldoorlog, zowel regerende als niet regerend. Wat volgt, is een uitgebreid verhaal met als rode draad koningin Elizabeth II. De Britse Koningin maakte tenslotte vele veranderingen etc. in haar zeventig jaar regeerperiode mee. Daarnaast wist Elizabeth II de monarchie steeds te moderniseren, met vallen en opstaan.


In het boek lezen we over de geschiedenis van de verschillende koningshuizen, hun keuzes tijdens de Tweede Wereldoorlog, de keuzes van partners van troonopvolgers. In de opsomming van al deze feiten, komt voor de echte kenners van koningshuizen weinig nieuws naar voren. Maar voor wie een instapper is wat betreft koningshuizen, dan is dit boek een goede basis om mee te beginnen. Zeker omdat je leest over de minder bekende of beschreven koningshuizen zoals : Liechtenstein, Luxemburg, Roemenië, Bulgarije, etcetera.


Als we langzaam aan naar het einde van het boek gaan, komen we bij zaken die best interessant zijn. Zoals de verschillende keuzes die koningshuizen maken, de transparantie of het niet zo transparant zijn van de verschillende koningshuizen ( bv uitgaven en inkomen). De auteur maakt hier duidelijk dat er zeker bij het Nederlands Koningshuis het nodige zal moeten veranderen wil het vertrouwen in de Monarchie weer toenemen. Meer openheid en zichtbaarheid naar het gewone volk toe… Dat is eigenlijk meteen het antwoordt op de vraag of er toekomst voor de monarchie is….


De beschrijvingen van de verschillende koningshuizen, hun geschiedenis en toekomst zijn goed uitgewerkt, als waren sommige hoofdstukken wat saai ( geldkwesties). Ondanks die saaiheid is het goed dat het belicht werd. Het is een boek waar je wel even voor moet gaan zitten, het begin leest redelijk vlot ( de periode van en rond de WWII). Naarmate je verder in het boek komt, gaat de snelheid er wat uit.


Samengevat : Het boek geeft een blik achter de schermen van alle Europese vorstenhuizen en hun worsteling om relevant te blijven. Er wordt toch wel kritisch gekeken naar het Nederlandse Koningshuis. Opvallend kun je dat wel noemen…. Het boek is zeker het lezen waard, vooral voor wie algemene informatie zoekt over de Europese Vorstenhuizen.


Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Hebban.nl

11 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page