Op zondag 19 september 2021 was ik aanwezig bij de opening van het Nationaal Holocaust Namenmonument (NHN) door koning Willem-Alexander. Op de wand, die is ontworpen door de Joods-Amerikaans-Poolse architect Daniel Libeskind, zijn de ruim 102.000 namen van Joden, Sinti en Roma te zien die in de bange jaren ‘40-‘45 werden vermoord. Het gedenkteken zelf is gevormd in het Hebreeuwse woord wat ‘in memoriam’ of ‘in herinnering’ betekent.
Zelf heb ik in 2016 twee stenen geadopteerd. Een van Roma-man Jan Petalo en een van Anna ‘Settela’ Steinbach, het Sinti-meisje dat bekend staat als ‘het meisje in de wagon’. Zij werd bij het filmen van het Zigeunertransport gefilmd doen ze haar hoofd even uit de wagon stak. Het bekende beeld van het meisje met de hoofddoek in de trein werd een van de symbolen van de Holocaust. Pas in 1994 werd ontdekt dat het niet om een Joods, maar een Sinti-kind ging. Een van de overlevenden is ook Sinti-man Zoni Weisz, die ik ken sinds 2012, toen ik mijn boek ‘Roma’ schreef. Zoni overleefde het transport, maar zijn familieleden niet. Vandaag kwam ik hem tegen bij de stenen van zijn vermoorde vader, moeder, broertjes en zusjes. Ook andere bekenden van me uit de Joodse gemeenschap zochten hun familieleden op, mensen die ze nooit hadden gekend.
Het was al met al een indrukwekkende opening en middag. Ik raad iedereen aan om eens een kijkje te nemen in het monument aan de Weesperstraat in #Amsterdam en om dan stil te staan bij de meer dan 102.000 Nederlandse burgers die vermoord werden om wie ze waren. Goed dat we nu ook zo’n monument hebben, met dank aan Daniel Libeskind, het Auschwitzcomité en Jacques Grishaver. Lees hier een verslag.
Comments