top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Bram Peper overleden (82) - laatste diepte-interview

Bijgewerkt op: 8 sep. 2023

Als minister van Binnenlandse Zaken kreeg Bram Peper geregeld te maken met koningin Beatrix, met wie hij moest samenwerken en diepgaande gesprekken voerde. Peper en Beatrix vonden elkaar als sparringpartners, maar waren het ook niet altijd met elkaar eens. Met name over democratische vernieuwing, een van de dossiers die Peper tot een goed einde moest brengen.

Foto: K. Rijken
Foto: K. Rijken

In zijn woning in het centrum van Rotterdam ontving Peper schrijver Kemal Rijken. Ze hadden een dieptegesprek in het kader van Rijkens komende boek over de moderne monarchie in Europa. De sociaaldemocraat was openhartig en sprak over zijn relatie met Beatrix. "Na mijn plotselinge vertrek [Peper stapte op in de zogeheten Bonnetjesaffaire, vermeende fraude waarvan hij later voor de rechter werd vrijgesproken, KR] heb ik nog contact gezocht om afscheid te nemen, maar ik kwam er niet door en heb haar sindsdien nooit meer gesproken," aldus Peper in het gesprek, dat zeker een kleine twee uur duurde.


In zijn boek, dat medio 2023 bij Ambo|Anthos Uitgevers uitkomt, zal Rijken de relevante informatie van Peper over de majesteit publiceren. Op het moment van het gesprek, 31 mei 2022, was Peper al ernstig ziek. Hij had een knieoperatie ondergaan die verschillende malen over moest. De oud-burgemeester leed jarenlang aan zware pijnen. Zijn wereld was klein geworden en hij moest zich met een rollator verplaatsen. Peper ontving Rijken thuis, schuin tegenover de Erasmusbrug, die er mede dankzij zijn inzet gekomen is. Het was het laatste diepte-interview dat de PvdA'er gaf.


Bram Peper was burgemeester, minister en hoogleraar sociologie. Hij was van 1982 tot 1998 burgemeester van Rotterdam en van 1998 tot 2000 minister van Binnenlandse Zaken. Peper was lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij werd geboren op 13 februari 1940 en overleed op 22 augustus 2022 in zijn woonplaats Rotterdam.

37 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page