top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Voorpublicatie in Knack over koninklijke panda-diplomatie

Voor de coronarcrisis gold China als ‘de kip met de gouden eieren’ waarin westerse landen zeer graag wilden investeren. Zo ook Europese monarchieën, die hun vorsten enthousiast inzetten om zaken gedaan te krijgen in Peking. In zijn boek ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’ vertelt Kemal Rijken onder meer over koninklijke China-reizen en de ratrace om lease-panda’s.


'De Ridderzaal van kasteel Christiansborg in Kopenhagen is op 15 juni 2012 gevuld met in gala geklede mensen van Deense en Chinese komaf. De 72-jarige koningin Margrethe II, de gastvrouw van het galadiner, draagt een wit-turquoise jurk en op haar hoofd de zogenoemde Turquoise Daisy Bandeau. Naast haar zit Hu Jintao, de president van de Volksrepubliek China waarmee Denemarken graag de vriendschap wil uitdiepen. Dit is het allereerste Chinese staatsbezoek aan het land, een historische gebeurtenis die de media op de voet volgen – het banket en andere programmaonderdelen worden direct uitgezonden op televisie.


Margrethe verwelkomt de president en zijn echtgenote namens het Deense volk. ‘We zijn ervan onder de indruk hoe China met toewijding en vasthoudendheid de afgelopen drie decennia op zoveel gebieden grote vooruitgang heeft geboekt.’ Hiermee doelt ze op de economische groei van de Volksrepubliek, een van de voornaamste redenen waarom de Denen vandaag uitpakken...'





4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page