top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Van der Burg: 'Yeşilgöz ooit premier van Nederland' - Gesprek a/d Amstel (AT5 - Salto)

Eric van der Burg (1965) is demissionair staatssecretaris Migratie en Asiel en Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij groeide op in Amsterdam Zuidoost en zat tussen 1987 en 2019 in de Amsterdamse politiek, onder meer als wethouder Zorg, Welzijn, Sport en Grondzaken. Zijn politieke vorming vond plaats in de hoofdstad. Hier leerde hij de kneepjes van het bestuursvak. De VVD'er kreeg later als staatssecretaris de Spreidingswet door het parlement, die weigerachtige gemeenten en provincies uit


In dit gesprek met Kemal Rijken vertelt Eric van der Burg waarom hij in de Tweede Kamer wil blijven en niet in het kabinet 'Schoof I' zal stappen. Hij wil als volksvertegenwoordiger een liberaal tegengeluid laten horen. Zo hoopt hij dat de VVD dan weer de grootste partij wordt en dat Dilan Yeşilgöz ooit de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland zal zijn. Volgens Rijken is dat 'wensdenken' van Van der Burg en anderen.Als staatssecretaris kreeg Van der Burg de Spreidingswet door het parlement. Na de verkiezingen van 22 november 2023 diende VVD-leider Yeşilgöz vanuit de Kamer juist een motie in om de wet in de Eerste Kamer niet te behandelen. Dat zette kwaad bloed bij de Eerste Kamerfractie van de VVD, die overvallen werd door haar voorstel. Mede daardoor kreeg Van der Burg de wet er uiteindelijk toch door de Eerste Kamer, zo wordt in het interview duidelijk.


'Gesprek aan de Amstel' is een talkshow op AT5 en Salto waarin prominenten een-op-een worden geïnterviewd. Gesproken wordt hun beleving bij Amsterdam en over wat hen beweegt. De presentatie is in handen van schrijver en journalist Kemal Rijken. In de show waren onder meer prins Maurits van Oranje, pianiste Iris Hond, acteur Michiel Romeyn, filosoof Bas Heijne, schrijfster Marion Pauw, mediaman Derk Sauer, schrijver Murat Isik, advocate Bénédicte Ficq en fotograaf Vincent Mentzel te gast.


Dit tv-gesprek haalde onder meer het nieuws met het feit dat Van der Burg een liberaal tegengeluid wil laten horen vanuit de Tweede Kamer tegenover het beoogde kabinet Schoof I. Onder meer de NOS-formatieblog, de Volkskrant en andere media berichtten erover.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page