top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Lezing in Rome over 'Monarchie' in Nederlands Praatcafé

Bijgewerkt op: 24 mei

'Italië en Rome in het bijzonder hebben altijd leden van Europese koningshuizen getrokken. Van de vakanties van de Oranjes in Porto Ercole en tot aan de Rome-reizen van de Deense koning Frederik IX en van de archeologische expedities van de Zweedse koning Gustaf VI Adolf tot aan de liefde die de Belgische koning Albert II in de eeuwige stad vond; telkens komen moderne Europese koningshuisleden in 'het goddelijke Italië' terug.


Dat de Oranjes graag in Italië komen - onlangs werd koning Willem-Alexander nog in Puglia gespot en sinds vorig jaar gaat prinses Ariane naar het United World College Adriatic nabij Triëst - is bij velen bekend. Minder bekend zijn de andere relaties die Europese vorstenhuizen met Italië hebben. Tijdens het Nederlands Praatcafé neemt historicus Kemal Rijken u mee in dit verhaal met als hamvraag: waarom is Italië bij deze mensen zo populair?


Kemal Rijken is de auteur van 'Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen', dat eind 2023 uitkwam. Het boek werd goed in de Nederlandse en Vlaamse media ontvangen en wordt door sommigen nu al een standaardwerk genoemd. Ook volgt een vertaling ervan in Tsjechië. Het werk van Rijken is op deze avond in te zien en ook te koop.'Foto: R. Oomkes


'Waarde gasten van Het Praatcafé,


Vandaag is het 8 mei 2024. We hebben in Nederland en Italië herdenkingsdag en bevrijdingsdag achter de rug, In België wordt het bevrijdingsfeest vandaag gevierd, Morgen is het de Dag van Europa. De nadruk ligt deze weken op vrijheid, samenwerking en democratie. Het lijkt elk jaar van groter belang om hier aandacht aan te besteden.


Met ouders die de Tweede Wereldoorlog als tiener hebben meegemaakt en zelf opgegroeid in een Nederland dat allang weer 'stond', ben ik opgevoed met het idee dat vrede een luxe is, maar ook normaal: het kan als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Maar Normaal is over.


Klimaatverandering zorgt ervoor dat we allemaal binnen bepaalde grenzen moeten (gaan) leven. Deze plantaire grens, deze 'deksel', zal nooit meer verdwijnen. En waar samenwerking van steeds groter belang is, lijkt het tegenovergestelde te gebeuren: de aarde is een snelkookpan geworden met meer conflicten en meer vluchtelingenstromen.


Ruzie over (lands)grenzen staat hoger op de agenda dan samenwerking omwille van de grenzen van onze planeet. De deksel is niet meer dan een schijf met een gat, vele malen groter dan de Oculus van het Pantheon. Dit is een sombere overpeinzing tijdens twee minuten stilte.

Op het moment zitten we ook tussen de verjaardagen van Koning Filip, Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in. Ondertussen vieren de Italianen op de 2e juni met trots dat ze in1946 een republiek zijn geworden. Hoog tijd voor een verhaal over Italië en de Europese koningshuizen!


We verwachten u deze derde donderdag van de maand, op 16 mei 2024, in het traditionele Praatcafé, Giulio Passami L ‘Olio”, Via di Monte Giordano 28, 00186 Roma. Het praatje begint om 20h30; vanaf 19u00 kunt u al eten in het restaurant.


Annemieke Ruigrok, onze spreekster⭐ van vorige maand, zal Kemal Rijken introduceren. Kemal zal ons vervolgens meenemen in de aantrekkingskracht die Italië heeft voor leden van de diverse koningshuizen.


Katinka de Balogh'


10 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page