top of page
Zoeken
  • Kemal Rijken

Derk Sauer: "De Oekraïeners vechten voor onze vrijheid" Gesprek a/d Amstel (AT5 - Salto)

Derk Sauer woonde en werkte tussen 1989 en 2022 in Rusland als media-ondernemer en journalist. In 'Gesprek aan de Amstel' blikt hij met Kemal Rijken terug op de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari 2022. Net als anderen vluchtte Sauer halsoverkop naar Nederland. "Ik had niet gedacht na twee jaar nog in Amsterdam te zitten," zegt Sauer, die zijn redactiegenoten van The Moscow Times 'meenam' naar Amsterdam, van waaruit de onafhankelijke redactie werd voortgezet. Later kwam het onafhankelijke Russische online kanaal TV Rain erbij.

Sauer vertelt hoe hij de solidariteit met Oekraïne in Amsterdam en Nederland heeft zien veranderen in onverschilligheid. En dat terwijl de oorlog nog altijd doorgaat en er Oekraïners ook voor ons sneuvelen, zegt hij. "Het is maar twee dagen rijden vanuit Amsterdam naar Oekraïne. De oorlog is dichterbij dan je denkt." De veiligheidssituatie in Europa zal voorgoed veranderen als Vladimir Poetin wint en Oekraïne valt. Iedereen moet zich daarvan bewust zijn, aldus Sauer.Als Oekraïne valt, zal er een vluchtelingenstroom op gang komen waar die van 2022 nog kinderspel bij was, waarschuwt Sauer. De politiek moet zich daarvan bewust zijn, en zeker Geert Wilders. "Voor hem zal dat scenario een nachtmerrie zijn." De PVV staat bekend als pro-Russisch. Het wordt tijd dat die partij eens echt van koers verandert, vindt Sauer.

De mediaman en journalist werd geboren in Amsterdam en groeide deels op in de Watergraafsmeer en Amstelveen. Vroeger was hij een overtuigde linkse revolutionair en nu is hij nog steeds aanhanger van de SP. Na zijn HBS ging hij de journalistiek in, waar hij opklom tot hoofdredacteur van Nieuwe Revu. In 1989 maakte hij met zijn vrouw Ellen Verbeek de sprong naar de toenmalige Sovjet-Unie, waar de markt open ging en er vrijheid van meningsuiting was ontstaan.

In de jaren negentig en 2000 maakten Sauer en Verbeek furore als uitgevers van westerse bladen, maar na de komst van Poetin kwam de media in Rusland onder controle van het Kremlin. Als een van de laatste onafhankelijke journalisten vertrok Sauer in 2022 uit Rusland, tegen wil en dank.


Over Gesprek a/d Amstel


'Gesprek aan de Amstel' is een talkshow op AT5 en Salto waarin prominenten door Kemal Rijken een-op-een worden geïnterviewd. Gesproken wordt hun beleving bij Amsterdam en over wat hen beweegt. De presentatie is in handen van schrijver en journalist Kemal Rijken. In de show waren onder meer prins Maurits van Oranje, pianiste Iris Hond, acteur Michiel Romeyn, filosoof Bas Heijne, schrijfster Marion Pauw, advocate Bénédicte Ficq, politicus Boris Dittrich en schrijver Murat Isik te gast

6 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page